Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” - smacznie i zdrowo od 30lat!
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” to firma działająca od 1991 r. Siedziba Zakładu znajduje się na Widnej Górze k. Jarosławia,
w urokliwym zakątku województwa Podkarpackiego.
To właśnie Podkarpacie – zielony region o bogatym dziedzictwie kulinarnym – jest głównym obszarem działalności firmy.
Naszym klientom oferujemy najwyższej jakości mięso, doskonałe wędliny oraz wyroby garmażeryjne.
Zakład spełnia wszystkie wymogi Unii Europejskiej i funkcjonuje w pełnej zgodności z zasadami systemu HACCP.
Działalność firmy obejmuje rozbiór półtusz wieprzowych, produkcję wędzonek, kiełbas, wyrobów podrobowych i garmażeryjnych.
W sumie około 90 produktów.
Wędzenie odbywa się w tradycyjnej wędzarni, co gwarantuje wyjątkowy wygląd i smak wyrobów.
Oprócz sklepów firmowych posiadamy także sieć barów oferujących smaczne i niedrogie posiłki – sycące dania mięsne , rozgrzewające zupy i świeże surówki.
Jest nam bardzo miło poinformować naszych klientów, że w grudniu 2021r. ZPM „Szarek” świętował 30-lecie istnienia.
Jesteśmy wdzięczni za zaufanie, jakim zostaliśmy obdarzeni.
Przez te lata, dzięki zespołowi wysoko wykwalifikowanych pracowników, stworzyliśmy szeroki asortyment wyrobów,
których popularność przerosła nasze najśmielsze oczekiwania.
W poszukiwaniu nowych smaków nadal sięgamy do tradycyjnych receptur, odkrywamy bogactwo naturalnych przypraw.
Z ogromną satysfakcją możemy dziś powiedzieć, że ZPM „Szarek” słynie m.in. z kiełbasy wiejskiej, boczku pieczonego z czosnkiem czy kiełbasy leśnej.
Jesteśmy dumni, że nasz udziec pieczony z kością jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Przez blisko 30lat staliśmy się prężnie działającą, nowoczesną firmą rodzinną, w której przywiązanie do tradycji jest stawiane na równi z ciągłym rozwojem i poszukiwaniem nowych, lepszych rozwiązań.
Rodzina, oddani pracownicy, życzliwi ludzie, piękno otaczającej przyrody, to wszystko pozwala – pomimo tylu lat działalności – zachować pasję i zapał do codziennej pracy oraz wiarę we własne możliwości.
Nagrody i certyfikaty
- III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie "Agroliga" 1998 w kategorii firmy
- Laureat konkursu Polski Producent Żywności 1999, Stowarzyszenie E. Kwiatkowskiego – za szynkę swojską
- Wyróżnienie w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2004 – za kiełbasę wiejską
- Wyróżnienie w konkursie Najlepszy produkt regionalny i lokalny PODR Boguchwała 2006 – za boczek wiejski
- I miejsce w konkursie ogólnopolskim "Nasze Kulturalne Dziedzictwo" Jarosław 2006 – za udziec pieczony z kością
- Wyróżnienie w konkursie "Nasze Dobre Podkarpackie" – znak jakości Nowin 2006 – za prosię pieczone
- Nagroda I stopnia w konkursie "Sposób na Sukces" 2006 Centrum Doradztwa Rolniczego
- Wyróżnienie w konkursie "Najlepszy produkt regionalny i lokalny" PODR Boguchwała 2007 – za boczek pieczony z czosnkiem
- Wyróżnienie w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2007 – za boczek pieczony z czosnkiem
- Wyróżnienie w konkursie Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2008 – za udziec pieczony bez kości
- Laureat ogólnopolskiego konkursu "Agro Polska" 2008 – godło promocyjne dla szynki swojskiej i kiełbasy wiejskiej
- Laureat Honorowej Nagrody Burmistrza Miasta Jarosławia, 2010 w dziedzinie przedsiębiorczości
- Wyróżnienie w konkursie "Najlepszy produkt regionalny i lokalny" PODR Boguchwała 2011 – za wędzonkę krotoszyńską
- Laureat XIX edycji ogólnopolskiego konkursu Agro Polska 2012 – godło promocyjne dla kiełbasy leśnej, jałowcowej i zwyczajnej
- Laureat konkursu "Najlepszy produkt regionalny i lokalny" PODR Boguchwała 2012 – za kiełbasę krakowską mini
- Laureat XII edycji konkursu "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza" 2013 w kategorii Najlepsze Produkty – za kiełbasę wiejską
- Laureat konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2014 i 2015 – za kiełbasę z Widnej
- Wyróżnienie w konkursie "Nasze Dobre Podkarpackie" – znak jakości Nowin 2015 – za kiełbasę z Widnej
- Wyróżnienie w kategorii "Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny lub tradycyjny dopuszczony do obrotu" w ramach Konkursu "Najlepszy produkt tradycyjny 2016" podczas XI Targów Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków"" – za udziec pieczony z kością
- Laureat konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2016 – za pasztecik z Widnej
- Laureat III miejsca w kategorii "Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny lub tradycyjny dopuszczony do obrotu", w ramach Konkursu „Najlepszy produkt tradycyjny 2017” podczas XI Targów Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków" – za boczek pieczony z czosnkiem
- Laureat konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2017 – za liberkę
- Laureat konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2019– za bigos
- Laureat konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2020– za gołąbki z mięsem i ryżem